Saluutschoten klinken voor Noors koningspaar

Vorsten

17/01/2016 12:34 pm

OSLO – Met 21 saluutschoten van de vesting Akershus boven de haven van Oslo is zondagmiddag om precies 13.00 uur eer betoond aan het jubilerende koningspaar. Tegelijkertijd gingen ook in heel Noorwegen de klokken luiden voor koning Harald en koningin Sonja. Op 17 januari 1991 kwam Harald op de troon door het overlijden van zijn vader koning Olav V.

Koning Harald en koningin Sonja konden de saluutschoten ook zelf horen want ze namen op dat moment met hun familie een kijkje bij de wintersportactiviteiten die zondag ter gelegenheid van het jubileum rond paleis voor de jeugd zijn georganiseerd. Ook de olympische vlam voor de Jeugdwinterspelen die op 12 februari in Lillehammer beginnen, passeerde op dat tijdstip het paleis.

Duizenden dik aangeklede Noren zijn naar het Slott gekomen om deel te nemen aan de winterse activiteiten, zoals langlaufen en snowboarden op de trappen voor het paleis. Na de rondgang was er voor de koninklijke familie een lunch met de koninklijke gasten uit Denemarken en Zweden.

Later zondag is er een feestconcert in de aula van de universiteit. Dan krijgen de Noren opnieuw een kans het jubilerende paar te zien want de afstand van paleis naar aula wordt te voet afgelegd.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen