Sonja haalt olympische herinneringen op

Vorsten

12/02/2016 3:48 pm

Koningin Sonja heeft bij de opening van het Noors Olympisch Museum herinneringen opgehaald aan het sportevenement. Sonja verklaarde het nieuwe museum in Lillehammer donderdagavond voor geopend. Ook haar schoondochter prinses Mette-Marit was bij de opening.

Sonja woonde als veertienjarig meisje de Winterspelen voor het eerst bij en weet nog goed hoe alpineskiër Stein Eriksen toen, in 1952, een gouden plak won. “Ik voelde me geïnspireerd en ik begon nerveus aan mijn eerste afdalingen”, zei de Noorse koningin tegen de aanwezigen.

Zestien jaar later waren de Olympische Spelen volgens Sonja een deel van haar leven. “De koning en ik brachten een deel van onze huwelijksreis in 1968 door in Mexico, waar mijn echtgenoot deelnam aan het zeilen. Hij verbleef in het olympisch dorp en ik in een hotel met zijn familie.”

Sfeer

In totaal bezocht Sonja elf Spelen. “Al deze Spelen waren bijzonder, maar ik moet toegeven dat de Winterspelen hier in Lillehammer wel erg speciaal waren.” De koningin vertelde dat ze de bijzondere sfeer die in 1994 in de Noorse stad hing nooit meer zal vergeten.

In het nieuwe museum in Lillehammer is veel aandacht voor de Winterspelen die daar plaatsvonden, maar ook voor de Spelen van 1952 in Oslo is veel informatie te vinden. Het Noors Olympisch Museum opent net op tijd voor de Jeugd Olympische Winterspelen. De tweede editie daarvan vindt van 12 tot en met 21 februari plaats in Lillehammer.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen