Oranjes komen in winter én zomer graag in Lech

Vorsten

02-02-2021 17:12:26

De Oranjes zijn verknocht aan het luxe en sneeuwzekere Oostenrijkse skioord Lech. “Er is altijd iets nieuws en daar geniet ik echt van. Mensen vragen me vaak waarom ik na al die jaren steeds weer terugga naar Lech. Mijn antwoord: waarom zou ik op zoek gaan naar iets slechters?”, verklaarde koning Willem-Alexander enkele jaren geleden die bijzondere band met het skidorp.

De liefde is inmiddels overgeslagen op zijn vrouw en kinderen. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou trouwen met iemand die óf niet kan skiën óf iemand die het heel goed kan. Alles daar tussenin zou een probleem hebben gegeven”, aldus Willem-Alexander. “Gelukkig, Máxima is net zo’n goede skiër als ik.” Hij zou niet zonder de wintersportvakantie kunnen. “Het is jammer dat je het maar twee weken per jaar kunt doen, als dat al lukt.”

Voor prinses Beatrix geldt hetzelfde. Toen ze in 2006 vanwege een knieoperatie een keer noodgedwongen moest overslaan, liet ze weten zich niet te kunnen herinneren wanneer ze voor het laatst niet in Lech was geweest. Ze pakte na de operatie de draad dan ook weer op. “Heel Lech is dankbaar dat de koninklijke familie elk jaar in de mooiste tijd van het jaar, namelijk de wintervakantie, bij ons komt”, aldus burgemeester Ludwig Muxel eerder.

Later dit jaar

Muxel (65) is een goede bekende van de familie, niet in de laatste plaats omdat hij 27 jaar in functie was en omdat hij als tiener nog op de prinsjes heeft gepast toen die in de sneeuw speelden. Muxel werd in september echter weggestemd en opgevolgd door Stefan Jochum.

De koninklijke bezoeken blijven overigens niet beperkt tot de winter. Wellicht dat het koninklijk gezin later dit jaar nog een kans krijgt. “De beste tijd om in Lech te zijn is eigenlijk in de zomer. Dan heeft iedereen veel meer tijd en kunnen vriendschappen zich ontwikkelen. Ik kom hier dan ook elke zomer voor een lang weekeinde”, vertelde de koning enkele jaren terug. Die uitstapjes blijven uit de publiciteit.


Meer Vorstenhuizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.