Paleis ontkent dat Filip vliegtuig opeist

Vorsten

13-06-2014 12:51:00

BRUSSEL – De Belgische koning Filip en koningin Mathilde reizen volgende week naar Brazilië om de Rode Duivels aan te moedigen tijdens hun WK-match tegen Rusland. Ook vicepremiers Pieter De Crem en Didier Reynders reizen mee, net als enkele mensen van de voetbalbond. Het paleis ontkent echter tegenover persbureau Belga dat de koning een vliegtuig heeft ‘opgeëist’ dat Belgische militairen uit Libanon naar huis moest brengen.

Het Laatste Nieuws citeert vrijdag een ontstemde Belgische militair in Libanon, die volgende week met zijn collega’s naar huis terugkeert. Dat gebeurt met een C-130 cargovliegtuig en niet met de Airbus van Defensie. Volgens de krant heeft koning Filip dat toestel ‘opgeëist’ voor de tweede WK-match van de Belgen, op 22 juni.

Klopt niet, reageert men op het Paleis. “De koning heeft nooit iets gevraagd. Het is de regering die voor de verplaatsing van de officiële delegatie de nodige maatregelen getroffen heeft”, verduidelijkt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw. “De koning mag om veiligheidsredenen niet met een lijnvlucht vliegen, terwijl de Airbus het enige toestel is dat de trans-Atlantische vlucht met de hele delegatie kan maken.”

De kleine Falcon van het leger vliegt mee naar Brazilië als reservetoestel. Maar het vliegtuigje met negen plaatsen kon sowieso niet gebruikt worden om de militairen naar België terug te halen. In legerkringen valt intussen te horen dat inderdaad een C-130 wordt ingezet voor de terugkeer van de soldaten uit Libanon. Dat is echter helemaal niet uitzonderlijk, klinkt het daar nog.

Meer Vorstenhuizen