Premier Curaçao: mooi koninklijk bezoek

Vorsten

19-11-2013 23:48:00

WILLEMSTAD – Premier Ivar Asjes is tevreden over het verloop van het kennismakingsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Curaçao. “Het was in één woord ‘mooi”, aldus Asjes dinsdagavond in Fort Amsterdam in Willemstad. Daar werd in het paleis van de gouverneur een receptie gehouden aan het slot van het tweedaagse koninklijk bezoek.

Asjes was “blij en tevreden”, zo zei hij. “Het koningspaar is hartelijk ontvangen, de bevolking heeft hen overal op het eiland warm begroet”, merkte de deze zomer aangetreden premier op. “Het was rustig”, vergeleek hij de ontvangst met het laatste bezoek van koningin Beatrix en het (toen nog) prinselijk paar in 2011. “Vorige keer was er wat spanning”, erkende Asjes, verwijzend naar de tegen Nederland gerichte protesten destijds.

Koning en koningin bezochten voorafgaand aan de receptie de Fortkerk, waar dominee Wim Lolkema “veel vertrouwen” uitsprak in de koning. Hij had, zo vertelde hij, daarbij zijn favoriete foto van Willem-Alexander voor ogen: als rijder in de Elfstedentocht. Willem-Alexander vond het opmerkelijk dat uitgerekend “in dit klimaat” naar dat beeld van hem als schaatser werd verwezen.

De reeks kennismakingsbezoeken wordt woensdag en donderdag vervolgd op Aruba, waar het koningspaar na afloop van de ontvangst bij de gouverneur al naar toe vloog. Vrijdag en zaterdag volgen nog kennismakingsbezoeken aan Colombia en Venezuela.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel