Prins Albert van Monaco in actie voor oceanen

Vorsten

26-06-2014 16:28:00

NAIROBI – Prins Albert II van Monaco heeft een toespraak gegeven bij de milieuvergadering van de Verenigde Naties in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De prins benadrukte daarin het belang van schone oceanen voor de toekomst van de wereld.

Voor honderden miljoenen mensen wereldwijd is het essentieel dat de oceanen in goede staat blijven, valt te lezen op de website van het VN-Milieuprogramma, bijvoorbeeld omdat ze er hun brood mee verdienen. Daarom moet de mens volgens Albert uiterst zorgvuldig omspringen met de oceanen en het milieu.

Op dat vlak kan nog veel winst worden geboekt. Zo is de toekomst van meer dan de helft van alle koraalriffen door menselijk toedoen onzeker en worden inwoners van tientallen tropische eilandstaten bedreigd door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.

Bedreigingen

“De wereldoceanen- en zeeën voorzien de mensheid in een aantal belangrijke diensten, variërend van de lucht die we inademen tot voedselzekerheid en bescherming tegen stormen. Deze zaken vormen de fundering onder ons bestaan”, zei Albert. “Maar, in ogenschouw nemende dat de wereldbevolking in 2050 uit 9 miljard mensen zal bestaan, zullen bedreigingen voor de oceaan – zoals vervuiling, overbevissing en ongecontroleerde kustonwikkeling – waarschijnlijk intensiveren.”

Volgens de prins is sociaal-economische ontwikkeling alleen mogelijk als de oceanen ‘veerkrachtig en productief’ zijn.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord