Prins Harry bezoekt Crackland in São Paulo

Vorsten

26-06-2014 20:17:00

SAO PAULO – Prins Harry heeft in São Paulo met eigen ogen gezien dat crack levens kan verwoesten. Hij bracht donderdag een bezoek aan de krottenwijk Cracolândia, die ook wel Crackland wordt genoemd. Dit deel van de Braziliaanse stad staat bekend om de vele drugsverslaafden.

Crack is de rookbare variant van de harddrug cocaïne. Voor omgerekend ongeveer een euro kan in Crackland een kleine dosis crack worden aangeschaft. Een kopje koffie is er nog duurder, weet de Britse krant The Telegraph. Het spul is zeer schadelijk voor de gezondheid en bovendien erg verslavend. Een groot deel van de grofweg een miljoen Braziliaanse gebruikers lukt het dan ook niet om zonder professionele hulp af te kicken.

Tijdens zijn bezoek maakte Harry kennis met een aantal verslaafden. Sommigen van hen hadden een schrijnend verhaal te vertellen. Evandro Martins da Silva Junior bijvoorbeeld was ooit drummer in een rockband en muziekleraar, maar door de crack gleed hij af. “Ik probeerde het een keer en miste al snel alle lessen. Mijn moeder heeft geprobeerd me te helpen, maar telkens weer ging ik terug naar Crackland. Ik ben hier al vier jaar.”

Marihuana

De 28-jarige man is een van de honderden junks die via het project Open Arms hun leven proberen te beteren. Zij krijgen van de stad een simpele baan, eten en een bed om in te slapen. Meneer Da Silva had het gevoel dat hij en de prins iets gemeen hebben, omdat Harry ooit marihuana heeft gerookt. Prins Charles nam zijn toen 16-jarige zoon toen mee naar een afkickkliniek om te laten zien dat drugs veel schade aan kunnen richten.

“Harry vroeg me hoe dit project mij heeft geholpen”, zei Da Silva. “Ik vertelde hem dat het grootste probleem voor mensen zoals ik is dat gebruikers hier niet aan werk komen. Op deze manier krijgen wij een baan en kunnen we terugkeren in de maatschappij. En we verdienen ons eigen geld, zodat we een toekomst kunnen opbouwen.” Volgens het stadsbestuur begint Open Arms, dat in januari van start ging, zijn vruchten af te werpen.

Meer Vorstenhuizen