Prinses Irene: mens onderdeel van natuur

Vorsten

30-12-2013 12:49:00

ALMERE – Prinses Irene ziet de mens als onderdeel van de natuur. Ze noemt de scheiding tussen mens en natuur een misverstand.

”Wij zijn onderdeel van de natuur, uit dezelfde stof gemaakt. We zijn natuur, die scheiding is een kunstmatige scheiding. Daar wil ik mensen op attent maken. Want het wordt een heel andere samenleving als we begrijpen dat we deelgenoot zijn van de natuur, dat we onze beslissingen van daaruit maken”, zegt prinses Irene in de documentaire Dialoog met de natuur van de VARA en de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS).

”Het voelen dat je deel uitmaakt van de natuur is zo’n mooie ervaring, zo verrijkend voor je leven, voor je ziel”, vervolgt de prinses. Ze noemt de scheiding tussen mens en natuur pijnlijk en ziet daarin een oorzaak van onder meer de klimaatcrisis. ”We doen alles maar waar we zin in hebben. De gedachte dat de natuur minder is dan de mens, dat heeft ons gebracht tot grote problemen.”

Soestdijk

In gesprek met ecoloog en filosoof Matthijs Schouten vertelt prinses Irene in de Oostvaardersplassen dat ze als kind al veel in contact kwam met natuur. ”Ik leefde voor een groot deel in het achterpark van Soestdijk en droomde daar weg”, herinnert de prinses zich.

”Ik vraag mensen vaak naar hun allereerste natuurervaring, omdat die in de rest van je leven heel bepalend is in je relatie met natuur. Mijn eerste natuurervaring was in Canada. Ik liep aan de hand van een volwassene in Canada naar school en zag een appelbloesem in bloei, die wit-roze bloesem tegen een blauwe lucht. Nu pas heb ik begrepen dat ik pure schoonheid zag. Ik zie het nog voor me, ik zou het kunnen tekenen. Waarom heeft me dat zo geraakt? Omdat ik daar schoonheid zag, puurheid dus waarheid. Als kind heb ik die waarheid gezien, dat godsbewustzijn. Dat heeft mij gedreven, denk ik, en drijft me nog om het werk te doen dat ik doe.”

De documentaire Dialoog met de natuur draait binnenkort in een aantal filmtheaters. De film is een verdiepend vervolg op de succesvolle bioscoopfilm De nieuwe wildernis. Dialoog met de natuur is ook te zien op Uitzending Gemist. Naast prinses Irene spreekt Schouten in de uitzending met bioloog Frans Vera, journaliste Tracy Metz, de fotografen Frans Lanting en Sacha de Boer, filosoof Bas Haring en astronaut André Kuipers.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel