Barcelona wil Cristina’s onderscheiding terug

Vorsten

2015-07-28 12:24:00

BARCELONA – In de gemeenteraad van Barcelona gaan opnieuw stemmen op om prinses Cristina de haar in 1997 verleende gouden medaille van de stad af te nemen. Een poging daartoe in februari 2014 strandde op verzet van onder meer de Catalaanse CiU en de Partido Popular, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van mei zijn de verhoudingen veranderd.

Vorig jaar was één van de argumenten tegen het intrekken van de gemeentelijke onderscheiding die de prinses kreeg voor haar verdiensten voor Barcelona, dat zij (nog) niet was veroordeeld voor strafbare feiten. Zo lang dat niet het geval was, moest ze zoals iedereen als onschuldig worden aangemerkt en was er geen reden haar de Medalla de Oro af te pakken. Cristina is nog steeds niet veroordeeld, maar wordt wel beschuldigd van belastingontduiking.

Het voorstel om Cristina te verplichten de medaille in te leveren komt van de partij ERC, Links-Republikeins Catalonië. Die krijgt nu ook steun van de socialistische PSC die zich vorig jaar nog van stemming onthield en ook de CiU neigt naar instemming met het verzoek.

Omvangrijk zwart vermogen

Een recent precedent is er ook. Vorig jaar moest de gewezen Catalaanse premier Jordi Pujol zijn onderscheiding teruggeven nadat bekend werd dat hij en zijn familie betrokken waren bij het wegsluizen van een omvangrijk zwart vermogen. Er ging volgens het dagblad El Mundo ruim een half miljard euro het land uit.

Vorige maand ontnam koning Felipe VI zijn zus Cristina al de titel hertogin van Palma de Mallorca.


Meer Spanje

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt