‘Cristina moet afstand doen van titel’

Vorsten

2015-02-18 20:19:00

MADRID – Prinses Cristina van Spanje moet haar aanspraak op de troon opgeven en afstand doen van haar titel. Dat schrijft Álvaro de Marichalar in een open brief aan de zus van koning Felipe.

”Elke dag die voorbijgaat zonder dat zij afstand doet, schaadt zij Spanje en de monarchie meer. Elke dag dat zij vasthoudt aan haar titel, steunt ze de antimonarchisten”, meent De Marichalar.

Zijn positie is pikant en daarom krijgt zijn oproep woensdag ook aandacht in de Spaanse media. Álvaro is de ex-zwager van prinses Elena, de oudere zus van Cristina. Zijn broer Jaime was getrouwd met Elena. In 2009 zijn ze gescheiden. Álvaro heeft bij verschillende gelegenheden koninklijke familiebijeenkomsten bijgewoond.

Excuses

De Marichalar vindt dat Cristina, die zesde is in de lijn van troonopvolging, ook haar excuses moet aanbieden aan het Spaanse volk. ”Het koningshuis vertegenwoordigt bepaalde waarden, als een lid van de koninklijke familie zich daar niet naar gedraagt, dan behoort dat lid te vertrekken.”

Cristina’s man Iñaki Urdangarín wordt onder meer verdacht van fraude, belastingontduiking en het witwassen van geld. De prinses is volgens justitie ten minste bij een deel daarvan betrokken en moet ook terechtstaan.


Meer Spanje

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana