‘Felipe bespreekt vervolging Cristina’

Vorsten

24-12-2014 09:56:00

MADRID – De Spaanse koning Felipe VI houdt dit jaar zijn eerste kersttoespraak. Naar verwachting bespreekt hij onder meer de vervolging van zijn zus Cristina in de corruptiezaak rondom haar man Iñaki Urdangarin.

Felipe kan er haast niet onderuit om de fraudezaak te bespreken, meent de Spaanse krant El País. Een van de redenen is dat Felipe op de dag van zijn inhuldiging in juni in zijn eerste toespraak als koning sprak over de voorbeeldfunctie die het Koninklijk Huis heeft en woorden als eerlijkheid en moraliteit in de mond nam. Hij zal waarschijnlijk, net als zijn vader Juan Carlos in 2011 deed, naar de rechtszaak refereren zonder namen te noemen.

El País verwacht dat Catalonië een ander belangrijk thema wordt in de kersttoespraak van de koning. Vorige maand was er een officieuze volksraadpleging over onafhankelijk van de regio, terwijl Felipe altijd op een positieve manier de voordelen van eenheid heeft benadrukt.

Verder zal de Spaanse koning waarschijnlijk nog iets zeggen over de economische crisis en over zijn vader Juan Carlos, denkt de krant.

Meer Spanje