Felipe in spanning over stemming parlement

Vorsten

2016-03-01 13:12:00

De Spaanse koning Felipe VI beleeft spannende dagen. In het Zarzuela-paleis moet hij wachten op de uitkomst van de beraadslagingen in het parlement over de vorming van een nieuwe regering.

Spanje ging in december naar de stembus maar elf weken later is er nog steeds geen kabinet en is het twijfelachtig of de socialistische voorman Pedro Sanchez voldoende steun krijgt in de kamer van volksvertegenwoordigers.

Felipe heeft zijn agenda deze week vrijwel leeg gehouden om bij te springen wanneer dat nodig mocht zijn. Zijn voor volgende week geplande staatsbezoek aan koningin Elizabeth is eerder al om diezelfde reden van het programma afgevoerd zonder dat een nieuwe datum bekend is gemaakt.

Pedro Sanchez kreeg van de koning opdracht te kijken of hij het vertrouwen van het parlement kon krijgen. Dinsdag wordt daarover gedebatteerd en woensdag is de stemming. Sanchez heeft een pact gesloten met nieuwkomer Ciudanos, maar ook met aanvullende steun van een regionale groepering van de Canarische eilanden, beschikt hij slechts over 131 stemmen in de 350 leden tellende kamer.

Alleen als de huidige regeringspartij PP van premier Mariano Rajoy en het linke Podemos zich onthouden van stemming, maakt Sanchez kans op een positieve uitslag. Zo niet, dan is Felipe weer aan zet in een uiterste poging partijen te bewegen toch samen te werken – geen enkele groepering heeft een meerderheid, en de meeste partijen sluiten elkaar uit – of nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor deze zomer.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig