Felipe krijgt moeilijkste opdracht sinds zijn aantreden

Vorsten

02/02/2016 7:43 pm

De leider van de Spaanse socialisten Pedro Sánchez is door koning Felipe gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Dat heeft Patxi López, de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers – de Spaanse Tweede Kamer – , dinsdagavond tijdens een korte persbijeenkomst bekend gemaakt. López had kort daarvoor in het Zarzuela paleis een onderhoud met de koning.

Koning Felipe probeert de patstelling te doorbreken die in het parlement is ontstaan door de uitslag van de verkiezingen in december. De Volkspartij (PP) van demissionair premier Mariano Rajoy bleef weliswaar de grootste, maar verloor zijn meerderheid. Voor het eerst is er een coalitie nodig om een regering te vormen, maar veel partijen – inclusief de nieuwkomers Ciudanos en Podemos -sluiten elkaar uit, of willen in elk geval niet in zee met Rajoy.

Pedro Sánchez was eerder dinsdag ook op bezoek bij koning Felipe en na afloop van de ontmoeting liet hij weten bereid te zijn de opdracht een regering te vormen te zullen aannemen. Volgens de parlementsvoorzitter heeft Sánchez daarvoor minstens drie tot vier weken nodig. Hij wil samenwerken met de PP – maar zonder Rajoy als premier – en burgerpartij Ciudanos. Aan linker zijde wil ook Podemos regeren met de socialisten, maar dan weer zonder de PP.

Of Sánchez een coalitie kan smeden is afwachten. Felipe moet ondertussen voorzichtig laveren want het is niet eerder voorgekomen dat geen enkele partij een meerderheid heeft, en dat naar het staatshoofd wordt gekeken voor een sturende hand. Wat dat betreft was het voor Felipe’s vader koning Juan Carlos makkelijker. Die kon de opdracht geven aan de winnaar van de verkiezingen.

Gratis voor jou


Meer Spanje