Juan Carlos en Harry & Meghan beheersten koninklijk nieuws

Vorsten

28-12-2020 14:23:33

Het plotselinge vertrek van koning-emeritus Juan Carlos uit Spanje wedijvert met dat van prins Harry en echtgenote Meghan naar Los Angeles als het meest opvallende koninklijke nieuws van het voorbije jaar. In Spaanse media duiken nog steeds nieuwe onthullingen op over het duistere financiële en mogelijk corrupte handelen van de in 2014 afgetreden koning. Verschillende politieke partijen vinden daarin inspiratie om een referendum uit te lokken over de monarchie.

De repercussies van het schandaal rond Juan Carlos reiken dan ook veel verder dan het opstappen van de hertog en hertogin van Sussex. Maar zij zijn nog altijd erg populair dus elke zucht wordt genoteerd en Britse media speculeren reeds over de uitkomst van de beloofde evaluatie van hun positie in maart volgend jaar.

Prins Harry zou verlenging van de proeftijd wensen. Dat is niet geheel onredelijk aangezien er nog geen sprake was van een coronapandemie toen de afspraken begin dit jaar werden gemaakt. De pandemie heeft de mogelijkheden de vleugels uit te slaan ernstig beperkt.

Lijstje

Het Vlaamse Nieuwsblad rangschikt in een overzicht van het opmerkelijke koninklijke nieuws de zogenoemde ‘Megxit’ op de eerste plaats. De Franstalige koninklijke nieuwssite Histoire Royales vroeg de lezers om een lijstje op te stellen. Ook daar eindigden Harry en Meghan bovenaan. De Spaanse perikelen werden minder interessant gevonden.

Zo kwam in Het Nieuwsblad de erkenning van Delphine Boël als dochter van koning-emeritus Albert II en de verlening van titel van prinses en de achternaam Van Saksen-Coburg op de tweede plaats, en bij Histoires op de derde.

Radar

De knieval van het Nederlandse koningspaar na de slecht gekozen vakantie in Griekenland werd in Het Nieuwsblad ook opvallend genoemd. Het koninklijk gezin moest de vakantie “in allerijl afbreken en als een dief in de nacht weer naar huis vliegen.”

Het huwelijk van de Britse prinses Beatrice en de geboorte van een prinsje in Luxemburg vielen ook op, maar de perikelen rond de Thaise koning Vajiralongkorn bleven onder de radar.

Meer Spanje