Juan Carlos jaar na terugtreden ook echt uit beeld verdwenen

Vorsten

01-06-2020 09:51:20

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos is een jaar na zijn terugtreden uit het openbare leven ook vrijwel geheel uit zicht verdwenen. Dat stellen Spaanse media vast bij de eerste verjaardag van het laatste publieke optreden van de eens zo geliefde en gewaardeerde en nu verguisde en bijna vergeten koning.

Juan Carlos (82) kondigde vorig jaar mei in een brief aan zijn zoon koning Felipe terug te trekken uit het openbare leven. Die mededeling kwam niet geheel als een verrassing. Juan Carlos was vijf jaar eerder afgetreden en had daarna nog maar weinig mogen doen omdat Felipe afstand wilde nemen van de reputatie en de regering van zijn vader.

In de stierenarena van Aranjuez nam Juan Carlos op 2 juni 2019 bijna geruisloos afscheid van het publiek. Hij werd daar alleen vergezeld door zijn zus Pilar, dochter Elena en kleinzoon Froilán. Echtgenote koningin Sofia was afwezig want die had gekozen voor de viering in Griekenland van de 79e verjaardag van haar broer koning Constantijn.

Hartoperatie

Juan Carlos concentreerde zich op zijn liefhebberijen, zoals zeilen bij Sanxenxo, reizen en met vrienden uit eten gaan, maar zijn lichaam werkte niet altijd mee. In augustus moest hij een hartoperatie ondergaan. Volgens Spaanse media was dat al zijn zeventiende chirurgische ingreep. In weinig aan de verbeelding overlatende infografieken werden alle behandelde plekken in beeld gebracht. De koning kreeg begin dit jaar een tegenslag van andere aard te verwerken met het overlijden van zijn lievelingszus en vertrouweling Infanta Pilar.

Juan Carlos keerde in maart even terug op de voorpagina’s van de kranten door een communiqué van Felipe waarin deze zijn vader zijn toelage van 194.232 euro ontnam, en de eventuele erfenis van zijn vader verwierp. Dit alles omdat Juan Carlos op buitenlandse bankrekeningen miljoenen zou hebben staan die hij had gekregen van onder anderen koning Abdullah van Saudi-Arabië. De Zwitserse justitie was bezig met een onderzoek naar de precieze herkomst en voorwaarden, maar Felipe wilde er niets mee te maken hebben.

Daarna zorgde de coronacrisis ervoor dat Juan Carlos ook niet meer buiten zijn woongedeelte in het Zarzuela-paleis kon komen, waar hij zich heeft geïsoleerd. Gezien zijn leeftijd en gezondheid is het niet duidelijk wanneer hij weer veilig het paleis uit kan.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.