Juan Carlos onthult monument Spaanse marineheld

Vorsten

15-11-2014 16:36:00

MADRID – Koning Juan Carlos heeft zaterdag in Madrid een monument onthuld ter ere van de Spaanse luitenant-generaal Don Blas de Lezo y Olavarrietta. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de geschiedenis van de Spaanse marine.

Blas de Lezo, beter bekend als ‘halve man’ omdat hij door oorlogsverwondingen een oog, een arm en een been moest missen, sloeg in 1741 met slechts 3600 man in Cartagena de Indias – tegenwoordig in Colombia – een aanval van de Britten af op de toenmalige Spaanse kolonie. De Britten onder leiding van admiraal Edward Vernon beschikten over 28.000 man en 186 schepen.

Het was hoog tijd dat Blas de Lezo een standbeeld kreeg in de Spaanse hoofdstad, aldus de toelichting van het Spaanse hof op de plechtigheid. Het eerbetoon komt opmerkelijk genoeg twee weken nadat in Colombia de Britse prins Charles een plaquette onthulde bij het destijds belegerde Fort San Felipe – waar ook een standbeeld staat van de succesvolle Spaanse generaal – ter nagedachtenis aan de heroïsche strijd en aan de Britse slachtoffers.

Die plaquette is na een week al weer verwijderd omdat de bevolking van Cartagena woedend reageerde op het door de burgemeester bedachte eerbetoon aan de vijand uit 1741. De burgemeester dacht dat de plaquette goed zou zijn voor het toerisme, en uitleg zou geven over de Britse kant van de strijd tegen de Spanjaarden.

Meer Spanje