Koningin Sofia herdenkt sterfdag koning Paul

Vorsten

06/03/2014 5:51 pm

ATHENE – Koningin Sofía van Spanje is samen met haar zus prinses Irene (van Griekenland) en haar kinderen prins Felipe, prinses Elena en prinses Cristina in Griekenland om stil te staan bij de 50e sterfdag van haar vader, de in 1964 overleden koning Paul. Donderdagmorgen was er een plechtigheid bij het graf van de koning op het voormalige koninklijke landgoed Tatoi.Sofia’s broer Constantijn, die op 23-jarige leeftijd koning werd door het overlijden van Paul, was eveneens aanwezig, samen met zijn vrouw Anne-Marie en oudste zoon prins Paul met diens vrouw en kinderen. De Bulgaarse oudkoning Simeon II en het Servische kroonprinselijk paar woonden de herdenking eveneens bij.

Woensdagavond was de Griekse koninklijke familie al met zijn gasten bijeengekomen voor een voorstelling van de documentaire ‘Paul geen gewone koning’, die werd vertoond in de Gennadius bibliotheek. Daarna bood koningin Sofía gasten en familie een diner aan.

Junta

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de Grieken in een referendum instemden met afschaffing van de monarchie die een jaar eerder had plaatsgevonden. Koning Constantijn verliet in 1967 het land nadat een poging mislukte om de eerder dat jaar na een staatsgreep aan de macht gekomen junta opzij te zetten. Het koninklijk landgoed Tatoi, waar de graven van de koninklijke familie zijn, is later door de Griekse regering in beslag genomen.

Koning Constantijn en koningin Anne-Marie, zoals ze buiten Griekenland nog worden genoemd, vieren later dit jaar hun gouden huwelijk.

Gratis voor jou


Meer Niet-regerend