Letizia belt met vereniging voor gehandicapten

Vorsten

29-05-2020 11:10:05

De Spaanse koningin Letizia is haar werkdag vrijdag vanuit huis begonnen met een videocall, dat maakte het Spaanse hof bekend. Hierin sprak ze met een aantal topmensen van de COCEMFE, een overkoepelende non-profitorganisatie voor verenigingen die zich bezighouden om mensen met een fysieke en organische handicap in de samenleving te betrekken.

Een fysieke handicap is makkelijk te zien, maar organische handicaps zijn moeilijker waar te nemen. Zo zijn nierziekten en hartproblemen organische handicaps, maar kan ook diabetes hiertoe worden gerekend. Letizia kreeg uitgelegd in welke situatie mensen met een handicap tijdens de coronacrisis momenteel verkeren.

Tijdens de noodtoestand in Spanje moesten de meeste verenigingen die aangesloten zijn bij de COCEMFE hun deuren sluiten en vanuit huis gaan werken. Veel van hun werkzaamheden richting hun cliënten moesten toen via telefonisch contact gaan.

Voorstellen

Ook deden de leden van de organisatie aan de koningin een aantal voorstellen zodat ze hun werkzaamheden in de toekomst beter kunnen uitvoeren. Zo willen ze een nieuw woonzorgmodel implementeren dat gebaseerd is op zelfstandig wonen.

Daarnaast willen ze financiering waarmee ze onder meer diensten kunnen ontwikkelen die voorheen niet bestonden. Denk hierbij aan de uitbreiding van zorgdiensten voor vrouwen die door geweld gehandicapt zijn geworden.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.