Ontslagen na choquerend beeld Juan Carlos

Vorsten

26/03/2015 8:12 am

BARCELONA – Na een rel over een aanstootgevend beeld van de Spaanse koning Juan Carlos is de directeur van het museum voor hedendaagse kunst Macba in Barcelona opgestapt. Ook zijn twee curatoren ontslagen wegens ‘onherstelbaar verlies van vertrouwen’.

In het museum was vorige week het beeld Not Dressed for Conquering van de Oostenrijkse kunstenares Ines Doujak te zien. In dat beeld heeft ze Juan Carlos en de Boliviaanse arbeidersactiviste Domitila Chúngara samen met een hond in een pikante pose afgebeeld, op een bed van nazihelmen. Toen directeur Bartomeu Marí het beeld zag, sloot hij op de openingsdag de expositie al.

Er waren suggesties dat er externe druk was uitgeoefend om de tentoonstelling stop te zetten. Koningin Sofía, de echtgenote van Juan Carlos, is erevoorzitter van het museum. Onder druk van de publieke opinie ging de tentoonstelling toch door, en trok naar verluidt 48 procent meer bezoekers dan gebruikelijk.

De twee curatoren van de expositie die weigerden het beeld te verwijderen, werden de laan uitgestuurd. Ook directeur Marí heeft nu volgens Spaanse media zijn ontslag ingediend. Alle ontslagen zijn aanvaard door de raad van bestuur. De directeur blijft nog drie tot vier maanden in functie tot er een opvolger is gevonden.

Gratis voor jou


Meer Spanje