Video: Parlementsvoorzitter bij koning Felipe

redactievorsten

14-01-2016 15:15:00

Koning Felipe heeft donderdagmorgen in het Zarzuela paleis Patxi Lopez ontvangen, de nieuwe voorzitter van het parlement. Net als in Nederland is woensdag namelijk ook in Spanje een nieuwe voorzitter van de ‘Tweede Kamer’ gekozen.

Aanleiding in Spanje waren de parlementsverkiezingen van december, waardoor het parlement een geheel nieuwe samenstelling kreeg. De Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy bleef de grootste, maar verloor de absolute meerderheid.

Voor het eerst levert de grootste partij niet de voorzitter want socialisten en de burgeractiepartij Ciudadanos sloegen de handen ineen, waardoor de uit Baskenland afkomstige socialist Lopez met 130 van de 350 mogelijke stemmen de voorzittershamer in handen kreeg.

Audiëntie

Lopez ging donderdagmorgen meteen op audiëntie bij de koning. Die kende hij al uit hoofde van zijn vorige functie, als regeringsleider (Lehendakari) van Baskenland. Lopez vertelde de koning over de gang van zaken woensdag bij de installatie van het nieuwe parlement.

Op de agenda van koning Felipe staat donderdag ook een ontmoeting met Pío García-Escudero Márquez, graaf van Badarán, de voorzitter van de Senaat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer Spanje