Publicatie boek over Filips II een maand opgeschoven

Vorsten

18/01/2021 3:55 pm

De publicatie van een nieuw boek over Filips II, de koning van Spanje tegen wie de Nederlanden in opstand kwamen, wordt vanwege de verlenging van de lockdownmaatregelen opnieuw uitgesteld. Uitgever Omniboek wil ‘De koning van Hispanje. Filips II, verguisd en geëerd’ van historicus Arnout van Cruyningen nu op 11 februari uitgeven. Oorspronkelijk zou het boek eind deze week verschijnen, nadat de publicatiedatum eerder ook al was verschoven.

Vorig jaar was het 465 jaar geleden dat Filips II (1527-1598) door het aftreden van zijn vader keizer Karel V ‘heer van de Nederlanden’ werd. Hij wordt nog altijd bezongen in het Wilhelmus, maar buiten dat heeft Filips II een slechte reputatie. In Nederlandse geschiedenisboeken wordt Filips II vanwege zijn rol in de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse opstand vaak geportretteerd tussen duivel en halve heilige in. De perceptie is deels afhankelijk van de godsdienstige gezindte – protestant of katholiek.

Volgens Van Cruyningen is het goed dat beeld bij te stellen door een nieuwe schets van zijn leven te geven. “Wat mij motiveerde was niet zozeer de behoefte om de man in het zonlicht te zetten als wel om het beeld dat de gemiddelde Nederlander van hem heeft enigszins te nuanceren”, aldus schrijver Arnout van Cruyningen in een toelichting aan het ANP. “Ik ben erg van de nuance en niet zo van gitzwart tegenover lelieblank.”

Gratis voor jou


Meer Spanje