Rellen in Spaanse steden na arrestatie rapper voor ‘lèse-majesté’

Vorsten

2021-02-16 22:07:56

In verschillende Spaanse steden, waaronder Barcelona, Vic en Valencia, zijn dinsdag rellen uitgebroken na de arrestatie van rapper Pablo Hasel. In Barcelona greep de politie in de loop van de avond in met charges tegen de demonstranten.

De rapper werd dinsdagochtend gearresteerd na een bestorming van een universiteit in de Catalaanse stad Lleída. Daar zat Hasel verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor lèse-majesté, oftewel majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

Pablo Hasel is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij koning-emeritus Juan Carlos een maffiabaas.

De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien. Meer dan tweehonderd artiesten, onder wie de filmregisseur Pedro Almodovar, acteur Javier Bardem en zanger Joan Manuel Serrat, hebben een petitie tegen zijn gevangenisstraf getekend. De opgelegde straf zou volgens hen een ernstige beperking van de artistieke vrijheid zijn.

Toen Hasel dinsdagochtend werd omringd door politieagenten, deelde hij nogmaals een aantal omstreden uitspraken. “De tweets waarvoor ik binnen enkele minuten of uren in de gevangenis wordt gezet. Morgen kan jij dit zijn”, schreef hij op Twitter.


Meer Spanje