Spaanse koning Felipe betreurt brexit

Vorsten

22/01/2019 6:54 pm

Koning Felipe van Spanje heeft dinsdag samen met echtgenote koningin Letizia in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis in Madrid de nieuwjaarswensen in ontvangst genomen van het in Madrid geaccrediteerde corps diplomatique.

Zoals bij dit soort ontvangsten gebruikelijk – koning Willem-Alexander deed het een week eerder in Amsterdam eveneens – hield de koning ook een korte toespraak. Felipe zei daarin onder meer dat de Spanjaarden zich geen Europese Unie kunnen voorstellen die niet steeds hechter wordt. ,,We zullen blijven bijdragen aan een project dat ons sterker maakt en ons garanties biedt in een wereld vol onzekerheden. In dit kader is ook de verdieping van de bilaterale betrekkingen met onze EU-partners van essentieel belang”, aldus de koning.

Hij ging net als Willem-Alexander niet voorbij aan de brexit. ,,We zijn ons ervan bewust dat 2019 een jaar zal worden met belangrijke veranderingen voor de manier waarop we dit gemeenschappelijke project jarenlang hebben opgezet”, stelde Felipe.

Toekomst

,,Het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zal gevolgen hebben die vandaag nog moeilijk zijn te beoordelen.” Hij zei de keuze van de trouwe Britse bondgenoot te betreuren, maar dat mocht niet afleiden van de problemen waar de EU in de toekomst voor staat.

Felipe en Letizia gaan woensdag ook gezamenlijk op pad. Dan openen ze in Madrid de 39e editie van de Spaanse Vakantiebeurs, de ‘Feria Internacional de Turismo-FITUR’.

Gratis voor jou


Meer Spanje