Spaanse royals condoleren familie Leandro

Vorsten

19/06/2016 9:19 am

Het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia heeft een rouwtelegram gestuurd naar de familie van Leandro de Borbón, de zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden buitenechtelijke zoon van Felipe’s overgrootvader koning Alfonso XIII. Dat heeft het Spaanse hof bevestigd tegenover persbureau EFE, meldt de krant El País zondag. Ook koning-emeritus Juan Carlos en koningin Sofia hebben hun deelname betuigd. Beide koningsparen hebben ook bloemkransen gestuurd.

De in 1929 geboren Leandro kreeg na een jarenlange strijd in mei 2003 van de rechtbank erkenning als buitenechtelijk kind van koning Alfonso. Dat gaf hem het recht om de achternaam ‘de Borbón’ te gebruiken. Dynastieke rechten of titels kreeg hij echter niet, maar het was al bijzonder dat de koninklijke familie zich niet verzette tegen de uitspraak van de rechtbank.

Het bewijsmateriaal wat Leandro kon aandragen was dan ook imposant. Een hele briefwisseling tussen Alfonso, die in 1931 in ballingschap was gegaan, en zijn moeder Carmen Ruiz Moragas, bijvoorbeeld, maar ook bewijzen van financiële ondersteuning en bemoeienis van de koning met zijn opvoeding. De bewijzen waren voldoende voor de rechter om geen DNA-test te vragen.

Leandro, wiens naam bij zijn geboorte Luis Alfonso Ruiz Ruiz Moragas was, kwam pas met zijn verzoek tot erkenning van het vaderschap nadat in publicaties over het leven van Alfonso XIII sprake was van diens ‘andere gezin’. Koning en actrice hadden vijftien jaar lang een verhouding en kregen twee kinderen. De zus van Leandro, Maria Teresa, overleed in 1965.

Gratis voor jou


Meer Spanje