Spanje is nieuwsgierig naar verblijfplaats Juan Carlos

Vorsten

05-08-2020 18:11:24

Spanje hunkert naar nieuws over koning Juan Carlos. Wekenlang waren er bijna elke dag berichten en onthullingen over de financiële handel en wandel van de in 2014 afgetreden koning, maar na zijn onverwachte vertrek uit Spanje eerder deze week ontbreekt officieel elk spoor van de koning-emeritus. “Zijn verblijfplaats is onbekend”, stelde televisiezender RTVE woensdag vast.

De meeste media geloven dat de koning maandag vanuit Porto naar de Dominicaanse Republiek is gevlogen, waar hij zijn intrek heeft genomen in de luxueuze Casa de Campo, waar hij eerder bij rijke vrienden logeerde. De Dominicaanse immigratiedienst zei dinsdag echter geen melding te hebben van zijn komst. De laatste registratie dateert van 28 februari, maar dat wil niet zeggen dat Juan Carlos nu niet in het land is, verzekerde een woordvoerder van de Dirección General de Migración.

Het Spaanse hof wilde alleen bevestigen dat Juan Carlos is vertrokken, zonder verdere toevoeging. Premier Pedro Sánchez zei op een persconferentie de bestemming van de in ongenade geraakte koning niet te weten. Dat was een interne zaak van het koningshuis aldus Sánchez, die later deze maand koning Felipe zal opzoeken tijdens diens vakantieverblijf op Mallorca. Wellicht dat hij dan meer te weten komt.

Eretitel

Er zijn evenwel meer onzekerheden aldus de televisiezender. Wie draait bijvoorbeeld op voor de kosten van het buitenlands verblijf? Felipe heeft dit voorjaar de toelage van ruim 192.000 euro stopgezet die zijn vader uit de begroting van het Koninklijk Huis ontving. Onduidelijk is ook hoe het staat met de beveiliging van Juan Carlos (82) en de kosten daarvan. Sánchez ontweek vragen hierover en zei slechts dat de kosten van het koningshuis zijn opgenomen in de staatsbegroting.

Juan Carlos behoudt vooralsnog zijn eretitel ‘koning’. Die is hem in 2014 bij de troonsafstand voor de rest van zijn leven verleend uit waardering voor zijn verdiensten voor Spanje. Ook blijft hij lid van het Koninklijk Huis, samen met zijn echtgenote koningin Sofia en het gezin van koning Felipe.


Meer Spanje

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.