Torres wil koningen in de rechtbank

Vorsten

11/01/2016 7:00 pm

PALMA – Koning Felipe en koning Juan Carlos moeten komen getuigen voor de rechtbank van Palma. Die eis stelde de advocaat van Diego Torres maandag in zijn eerste betoog voor de drie rechters in de speciale rechtszaal op Mallorca. Torres was de zakenpartner van Iñaki Urdangarín, de echtgenoot van prinses Cristina – Felipe’s zus en Juan Carlos’ dochter.

Torres en Urdangarín worden verdacht van een stapel misdrijven, waaronder fraude, belastingontduiking en witwassen. Urdangarín heeft altijd de schuld proberen af te schuiven op zijn kompaan, terwijl Torres de afgelopen jaar op zijn beurt Iñaki en de koninklijke familie zo zwart mogelijk heeft willen maken. Hij lekte tientallen persoonlijke e-mails, waarin Iñaki bijvoorbeeld de draak stak met zijn schoonzus Letizia.

Volgens Torres wist het paleis van de gang van zaken bij de stichting Nóos die hij samen met Iñaki runde. Als er malversaties zouden zijn geweest, zoals het indienen van hoge rekeningen voor niet geleverde diensten, dan wist het hof ervan en is daarmee medeplichtig. Torres heeft tot nu toe geen gehoor gevonden voor zijn oproep om aan de 363 opgeroepen getuigen ook de koning en de koning-emeritus toe te voegen. Eerstgenoemde is ook onschendbaar en kan niet worden gedaagd.

Gratis voor jou


Meer Spanje