Wedstrijd voor portret van Felipe

Vorsten

19/12/2015 3:23 pm

CÁCERES – Eind volgende week weten de inwoners van de Spaanse provincie Cáceres welk portret van koning Felipe VI voortaan in de provinciale vergaderzaal komt te hangen. Dan maakt het provinciebestuur namelijk de winnaar bekend van een vorige maand uitgeschreven competitie voor een schilderij dat de plaats moet innemen van het doek met koning Juan Carlos.

Cáceres stelde 15.000 euro beschikbaar voor een ‘realistisch portret’ van de nieuwe koning. Die moest in burger en alleen worden afgebeeld. Prangende vraag voor een aantal kunstenaars was of de koning met of zonder baard moest worden geschilderd want Felipe laat af en toe het scheerapparaat staan. Het doek moest 195 cm breed en 130 cm hoog zijn, en gemaakt met olieverf of acryl.

De sluitdatum voor de inzendingen – er kwamen er uiteindelijk 23 binnen, uit verschillende delen van Spanje – was 9 december en op dit moment bekijkt een jury de resultaten. Drie schilderijen worden uitgezocht, waaronder het winnende doek dat een ereplaats krijgt in de Salón de Plenos del Palacio Provincial.

Na de uitspraak van de jury heeft de winnaar twee maanden de tijd om een volledig werk in te leveren. De competitie in deze provincie van de regio Extremadura is in zoverre opmerkelijk dat in andere delen van Spanje, zoals in Barcelona en de rest van Catalonië, de portretten van de in 2014 afgetreden koning Juan Carlos wel zijn verwijderd, maar dat er geen portret van de nieuwe koning voor in de plaats is gekomen.

Gratis voor jou


Meer Spanje