Sociale media beïnvloeden koning Vajiralongkorn

Vorsten

13/01/2020 2:39 pm

Sociale media kunnen zelfs het gedrag beïnvloeden van de Thaise koning. Dat bleek dit weekeinde toen verrassenderwijs werd aangekondigd dat de vorst opdracht had gegeven de richtlijnen voor het afsluiten van wegen voor koninklijke colonnes te wijzigen. Dat de koning die beslissing heeft genomen is uitzonderlijk. Sinds zijn aantreden in 2016 had hij juist tal van maatregelen en voorschriften aangescherpt, inclusief die voor de haardracht en uniformen van militairen.

De maatregel komt nadat Thai zich hadden beklaagd over extra verkeersopstoppingen in Bangkok en het afgesloten vakantie-eiland Phuket voor een bezoek van de dochter van koning Vajiralongkorn. Die kritiek was op zich al opmerkelijk omdat opmerkingen over de koning en zijn familie al snel vallen onder de draconische wetten op majesteitsschennis. Maar de boodschap is kennelijk toch aangekomen in het paleis.

Wegen werden doorgaans al lange tijd van tevoren geheel afgezet wanneer de koning of leden van de familie op pad gingen met veel verkeerschaos tot gevolg. Dat gebruik leidde er bij koningin-moeder Sirikit jaren geleden al toe te besluiten zo min mogelijk de deur uit te gaan om de inwoners van Bangkok niet tegen zich in het harnas te jagen. Haar man koning Bhumibol had het onderwerp in 2001 al aangekaart en in later jaren nog een paar keer, maar de autoriteiten gaven er geen gehoor aan.

Vajiralongkorn heeft nu besloten dat slechts een deel van de weg mag worden afgezet, dat die afzetting korter moet duren en dat het verkeer gebruik mag blijven maken van viaducten die over de route voeren. Politie moet beleefd blijven tegenover het publiek en de afzettingen moeten goed worden aangegeven. Dat geldt overigens alleen bij privé-verplaatsingen. Bij officiële uitstapjes blijven de oude regels gehandhaafd.

Gratis voor jou


Meer Thailand