Thailand herdenkt dood van koning Ananda Mahidol

Vorsten

09/06/2020 7:05 pm

Thailand heeft dinsdag de sterfdag herdacht van koning Ananda Mahidol. Die overleed op 9 juni 1946 in het koninklijk paleis door een schotwond. De koning was nog geen twintig jaar oud. Hij werd opgevolgd door zijn twee jaar jongere broer Bhumibol. Die regeerde vervolgens meer dan zeventig jaar, tot zijn overlijden in oktober 2016.

De herdenking werd geleid door prinses Sirindhorn, een dochter van Bhumibol en zus van de huidige, in Duitsland wonende koning Vajiralongkorn. Die laatste had haar gevraagd een krans te leggen bij het monument voor Ananda Mahidol, die volgens de dynastieke telling van het Thaise koningshuis ook bekend staat als Rama VIII.

Het gedenkteken bevindt zich bij het Rama VIII Bridge Park in Bangkok, waar een groot standbeeld is opgericht ter ere van de jonge koning die in feite nooit heeft geregeerd. Ananda was pas negen jaar oud toen hij door een speling van het lot in 1935 op de Thaise troon kwam. Op dat moment woonde hij met zijn moeder, broer en zus in Lausanne, ver van het gekrakeel aan het hof. Vanwege zijn leeftijd werden regenten aangesteld.

In 1938 bezocht hij Thailand voor korte tijd, om daarna zijn studie te hervatten in het veiliger geachte Zwitserland. Pas na de Tweede Wereldoorlog, in december 1945 kwam Ananda Mahidol terug, met de bedoeling het koningschap op te pakken. Een half jaar later echter was hij dood. De precieze toedracht is nooit onomstotelijk vastgesteld.

Het leek te gaan om een ongeluk, waarbij mogelijk broer Bhumibol was betrokken, maar enkele jaren later werden enkele bedienden terechtgesteld omdat zij Ananda zouden hebben vermoord. Die lezing is echter nooit algemeen aanvaard. Als koning wilde Bhumibol – volgens de telling Rama IX – in elk geval niet in het paleis blijven wonen, maar week hij uit naar de koninklijke villa Chitralada elders in Bangkok.

Gratis voor jou


Meer Thailand