Thaise centrale bank eert koning Vajiralongkorn

Vorsten

13-12-2020 09:26:57

De Bank van Thailand heeft dit weekeinde twee nieuwe bankbiljetten in circulatie gebracht ter ere van de kroning van koning Vajiralongkorn vorig jaar mei. Dat de centrale bank nu met de waardepapieren komt, is omdat het zaterdag precies een jaar geleden is dat de kroningsplechtigheden werden afgerond. Op 12 december 2019 namelijk vond de grote ceremoniële botentocht op de Chao Phraya-rivier in Bangkok plaats.

De nieuwe bankbiljetten hebben een waarde van 100 en van 1000 baht. De hoogste denominatie toont op één zijde van het biljet als in een soort strip hoogtepunten van de plechtigheden van vorig jaar. De koning is onder meer afgebeeld met zijn kroon, bij de optocht door de oude wijk van Bangkok, op het paleisbalkon met drie van zijn kinderen, en aan boord van de koninklijke boot. Aan de voorzijde is Vajiralongkorn in vol ornaat afgebeeld. Op sociale media is evenwel meteen de spot gedreven met de vrij cartooneske weergave van de 68-jarige koning.

Het biljet van 100 baht heeft deels het bestaande ontwerp behouden. Alleen de achterzijde is aangepast met drie voorstellingen van de kroningsdag: koning Vajiralongkorn en zijn kersverse echtgenote koningin Suthida op het paleisbalkon, de koning tijdens de tocht door de stad en de menigte voor het paleis daags na de kroning.

Thailand geeft met grote regelmaat speciale bankbiljetten uit ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen in het koningshuis. Biljetten met de beeltenis van koning Vajiralongkorn kwamen in 2018 in circulatie, twee jaar na het overlijden van zijn vader koning Bhumibol.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.