Thaise koningshuisfans verdeeld over Suthida en Sineenat

Vorsten

27-12-2020 15:23:44

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft een deel van zijn trouwe aanhangers in verwarring gebracht door zich de afgelopen dagen alleen nog te vertonen met zijn tweede vrouw Sineenat. De koningshuisfans waren net gewend aan koningin Suthida, maar die is de laatste week alleen op stap. “Voor wie moeten we nu zijn?”, vroeg een trouwe volger van de koning zich zondag vertwijfeld af.

Koning Vajiralongkorn is de eerste Thaise monarch in meer dan honderd jaar die een bijvrouw heeft genomen, of meer officieel ‘een nobele gemalin’. Dat is nog los van de tientallen vrouwen uit zijn zogenoemde harem die zijn ondergebracht in een speciale legerafdeling en allemaal een rang en nummer hebben. Die dames duiken echter alleen af en toe op de achtergrond op, anders dan koningin Suthida en gemalin Sineenat.

Koningshuisfans hebben het lastig. Suthida verscheen vorig jaar mei schijnbaar uit het niets toen ze enkele dagen voor de kroning van Vajiralongkorn werd voorgesteld als zijn vierde echtgenote. Een fraaie promotie voor de stewardess van Thai Airways en officier in de koninklijke lijfwacht. Bij de kroningsplechtigheid kreeg Suthida een ereplaats maar Sineenat, ook lid van de lijfwacht, was op de achtergrond aanwezig.

Hiërarchie

Twee maanden later werd haar nieuwe positie bekendgemaakt, maar terwijl de Thai nog bezig waren om dit nieuws te verwerken, was Sineenat alweer uitgerangeerd. Ze was ‘ongehoorzaam’ geweest en had getracht de plaats van Suthida in te nemen. Niemand die weet waarom hij deze zomer Sineenat in ere herstelde en naar zijn verblijfplaats in Beieren liet vliegen.

En zo was het dat Vajiralongkorn met beide dames in touw begin oktober terugkeerde naar Bangkok. Hij vertoonde zich de eerste dagen met beiden, maar met een voor iedereen duidelijke hiërarchie: Suthida eerst, daarna op gepaste afstand Sineenat. Daarna ging de koning wekenlang op pad met zijn vrouw, kriskras door Thailand waar Suthida zo’n 39 eredoctoraten in ontvangst nam.

Solo-toer

Sineenat begon aan haar eerste solotoer en wist daarmee veel sympathie te winnen. Ze was elegant, benaderbaar en vriendelijk en sinds afgelopen week is het Sineenat die de koning vergezelt. Zaterdag nog in de provincie Saraburi, waar ook prinses Bajrakitiyabha en prins Dipangkorn – respectievelijk het oudste en jongste van de zeven koningskinderen – zich bij hen voegden.

Suthida werd gespot bij een theatervoorstelling in Bangkok. “Helemaal alleen”, aldus een fan die niet wist of hij nu blij moest zijn voor de polygame koning of medelijden moest hebben met de koningin. “Het wachten is op een uitbarsting”, concludeerde een doorgaans goed ingevoerde waarnemer.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.