Van Vollenhoven opent ‘zendkathedraal’

Vorsten

2014-10-23 09:29:00

RADIO KOOTWIJK – Pieter van Vollenhoven bewondert vrijdag het gerestaureerde hoofdzendgebouw in Radio Kootwijk op de Veluwe. Het zendgebouw, ook wel ‘de kathedraal’ genoemd, is 90 jaar oud en was destijds een van de eerste grote, geheel betonnen gebouwen van Nederland.

Van Vollenhoven komt het zendgebouw vrijdagmorgen heropenen. Hij neemt dan het boek Radio Kootwijk – Biografie van een zendstation en een dorp in het hart van de Veluwe in ontvangst. In dit boek wordt de geschiedenis van het zendstation en het dorp beschreven.

Zendcomplex Radio Kootwijk was van 1923 tot 1998 in gebruik voor radiotelefonie en -telegrafie. Vanaf 2003 is het hele complex in beheer bij Staatsbosbeheer. De dienst is bezig om alle natuur en bebouwing in oude luister te herstellen.

De ‘zendkathedraal’ is een enorm gebouw van ruim 15 meter hoog. Nu het gebouw van binnen en van buiten is gerepareerd en schoongemaakt, is weer goed te zien dat het in art-decostijl is gebouwd. Rondom het zendgebouw staan veel andere panden, zoals het voormalige Tehuis voor Ongehuwde Ambtenaren. Die worden later opgeknapt.


Meer Vorstenhuizen