Prinses Christina (75) feest met haar familie

Vorsten

03-08-2018 14:33:00

Prinses Christina viert vrijdag haar 75e verjaardag in familiekring op Ingarö, een van de vele eilanden bij Stockholm. Christina, de jongste zus van koning Carl Gustaf, heeft eerder in de week in een vraaggesprek met het Zweedse persagentschap TT aangekondigd een streep te zetten onder haar publieke activiteiten. Na 45 jaar is het welletjes.

In de Zweedse media kreeg de prinses, die bij haar werkzaamheden vooral haar getrouwde naam Christina Magnuson gebruikte, de afgelopen dagen veel lof en waardering. Toen haar grootvader koning Gustaf VI Adolf in september 1973 op hoge leeftijd overleed en haar jongere broer Carl Gustaf de troon moest overnemen, vond ze het haar plicht om hem te helpen. En dat is ze eigenlijk altijd blijven doen.

Nu de prinses met welverdiend pensioen gaat, kunnen de kinderen van koning Carl Gustaf de taken van hun tante overnemen. Christina, die tweemaal in recente jaren te maken heeft gehad met kanker, heeft op een aantal gebieden een voortrekkersrol gespeeld, en was ook niet bang om open en openhartig te zijn over gezondheidsproblemen. Dit in de wetenschap dat anderen daarmee geholpen zouden kunnen zijn.

Christina wil de komende tijd meer tijd besteden aan haar drie kinderen en vijf kleinkinderen, zo vertelde ze in het interview. Ook kunst en muziek, die altijd al haar belangstelling hadden, krijgen meer aandacht.

Meer Zweden