Silvia en Madeleine komen niet opdagen

Vorsten

27/08/2014 1:40 pm

STOCKHOLM – Verwarring en verbazing dinsdag toen koningin Silvia en prinses Madeleine niet kwamen opdagen bij de uitreiking van de Polar Muziek Prijs in het Concertgebouw van Stockholm. Kort daarvoor stonden hun namen nog wel vermeld op de website van het koningshuis en ‘s avonds kwamen ze wel naar het galadiner in het Grand Hotel.

Volgens de organisatoren van de prijsuitreiking had het paleis op het laatste moment doorgegeven dat koningin en prinses in vergadering waren en daarom niet konden komen. Een nauwelijks bevredigend antwoord omdat hun aanwezigheid al weken eerder was aangekondigd. Het dagblad Expressen kwam woensdag met een meer plausibele verklaring.

Prijswinnaars waren dit jaar namelijk Peter Sellars en Chuck Berry. Laatstgenoemde is een halve eeuw in de Verenigde Staten geleden veroordeeld voor kindermisbruik en mensensmokkel.

Veroordeling

Koningin Silvia heeft met de door haar opgerichte World Childhood Foundation juist van de strijd tegen kindermisbruik en mensenhandel haar levenswerk gemaakt. Ze hoorde pas onlangs van de veroordeling van Berry en besloot daarom niet naar de feestmiddag te gaan, aldus Expressen. Prinses Madeleine, die voor haar moeders stichting werkt, bleef om die reden ook weg.

Koning Carl Gustaf, die de prijzen uitreikte, kroonprinses Victoria, prins Daniel en Madeleine’s echtgenoot Chris O’Neill waren wel in het Concertgebouw. Chuck Berry (87) was er zelf overigens niet. Hij was te ziek om naar Zweden te komen.

Gratis voor jou


Meer Zweden