Swingen en zingen voor Zweeds bruidspaar

Vorsten

13-06-2015 15:48:00

STOCKHOLM – Het jawoord van de Zweedse prins Carl Philip kwam met een basstem, de ring van prinses Sofia wilde maar niet passen en de congregatie begeleidde het bruidspaar klappend, swingend en zingend naar de uitgang.

De huwelijksinzegening in de paleiskerk van het Koninklijk Paleis in Stockholm zaterdagmiddag was een mooie mix van traditie en moderne elementen, niet in de laatste plaats het ‘Joyful, Joyful’ waarmee de dienst werd besloten.

De Zweedse mode-ontwerpster Ida Sjöstedt tekende voor de bruidsjurk van Sofia, die de kerk aan de hand van haar vader als burgermeisje binnenging en als prinses van Zweden en hertogin van Värmland aan de arm van Carl Philip verliet voor de 2,7 kilometer lange rijtoer in een open koets. Langs de route in het zonnige Stockholm stonden duizenden Zweden.

Verliefde blikken

Het bruidspaar hield elkaar de hele dienst stevig vast, en wisselde keer op keer verliefde blikken. Bruidsmeisje prinses Estelle voelde de sfeer goed aan in de snikhete kerk, waar vierhonderd genodigden onder wie koningin Máxima een plaats hadden gevonden. De dochter van kroonprinses Victoria zwaaide regelmatig met haar boeketje rozen naar haar ouders en grootouders.

Prinses Madeleine probeerde haar eigen dochtertje Leonore afleiding te bezorgen, maar nam haar niet op schoot. Die taak was weggelegd voor haar man Chris en voor zwager prins Daniel. Dat de hoogzwanger Madeleine bij de plechtigheid aanwezig kon zijn, was al bijzonder. Het hof maakte haar komst ook pas donderdag bekend.

Meer Zweden