Victoria en Daniel bezoeken universitair cultureel centrum

Vorsten

30-08-2021 20:10:19

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel hebben een bezoek gebracht aan de kunstgalerie Accelerator. Die maakt deel uit van de Universiteit van Stockholm. Doel van de wetenschappelijke kunstgalerie is kunst, wetenschap en maatschappelijke vraagstukken met elkaar samen te smelten om zo oplossingen te vinden voor hedendaagse maatschappelijke uitdagingen.

De royals werden rondgeleid door artistiek directeur Richard Julin, hoogleraar kunstgeschiedenis Mårten Snickare en directeur en communicatiemanager Tove Nilsson. Daniel en Victoria leerden over de achtergrond van Accelerator, het doel, de geschiedenis en de verbinding met hedendaagse geschiedenis en onderzoek. Na die introductie kreeg het paar de gelegenheid om de tentoonstelling Experimentalfältette te bezoeken.

Experimentalfältette, wat zoiets betekent als experimenteel terrein, was de naam van een wetenschappelijk landbouwproject aan het begin van de 19e eeuw, nu ruim 200 jaar gelden. De experimenten vonden plaats in het park Frescati even buiten Stockholm. Doel was om de Zweedse landbouw te moderniseren.

Acht hedendaagse kunstenaars experimenteren nu met wonen, landbouw en gemeenschapsvorming. Volgens Accelerator de grote uitdagingen van de toekomst.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord