Zweedse koning beloont ondernemende immigrant

Vorsten

13/10/2015 8:20 pm

STOCKHOLM – Koning Carl Gustaf heeft dinsdag in het Koninklijk Paleis in Stockholm vier succesvolle ‘nieuwe burgers’ beloond voor hun ondernemerschap. De prijzen zijn bedoeld om immigranten te stimuleren meteen iets te ondernemen, en om het stereotype beeld te doorbreken dat velen hebben van nieuwkomers en hun bedrijven.

De prijs kent twee categorieën. De eerste is voor iemand van buitenlandse komaf – een immigrant – die in korte tijd en met beperkte middelen een succesvol bedrijf heeft weten op te zetten. De tweede beloont een immigrant die al langer in Zweden woont en die met hard werk een groeiend en innovatief bedrijf heeft gesticht.

In de eerste categorie was de onderscheiding voor de van oorsprong Pakistaanse broers Jamshaid en Nasir Gill, die in 2009 moesten uitwijken naar Zweden. Gill had in eigen land alternatief bouwmateriaal ontwikkeld uit gerecycled plastic en de schil van rijst, maar het vervolg kwam in Zweden waar Jamshaid al vier dagen na aankomst materiaal verkocht aan Zweedse bouwmarkten. Inmiddels hebben ze een omzet van enkele miljoenen euro’s en exporteren ze 85 procent van hun productie. Ze zijn een goed voorbeeld van duurzaam en innovatief ondernemerschap, aldus de jury.

De koning reikte de prijs in de tweede categorie ook uit aan twee broers, Behrang en Behrooz Gilanpour die zeven respectievelijk acht jaar oud waren toen ze in 1987 met hun moeder uit Iran vluchtten. Beiden studeerden techniek, en hun ouders namen een extra hypotheek op hun huis om de broers in staat te stellen een bedrijf op te zetten dat ozongas gebruikt om met hulp van ozongeneratoren water en lucht te zuiveren. Ook zij hebben met hun werk Zweden internationaal op de kaart gezet.





Gratis voor jou


Meer Zweden