Koning Carl Gustaf vergadert met hele kabinet

Vorsten

01/06/2016 1:16 pm

De Zweedse koning Carl Gustaf is de nieuwe maand begonnen met een ontmoeting met het hele kabinet. Deze zogenoemde ‘informationskonselj’ wordt zo’n drie tot vier keer per jaar in het Koninklijk Paleis gehouden. Formeel roept de koning de ministerraad bijeen, maar in de praktijk is het de premier die de afspraak maakt.

Het overleg tussen koning en regering vloeit voort uit de grondwetswijziging in 1974, waarbij het staatshoofd alleen nog een ceremoniële functie kreeg maar wel het recht had om op de hoogte te worden gehouden over regeringszaken.

Tijdens de bijeenkomst, die ook wordt bijgewoond door kroonprinses Victoria, vertellen de ministers welke zaken op dit moment op hun ministerie spelen. De koning heeft ook de gelegenheid vragen te stellen over de beleidsinitiatieven en aanstaande wetgeving.

Voorafgaand aan de kabinetsvergadering hadden koning en kroonprinses samen nog gesprekken met met drie nieuwe ministers, Ann Linde (handel en EU), Karolina Skog (milieu) en Peter Eriksson (digitalisering).

Koning Carl Gustaf had ook voor de middag een volle agenda, met afzonderlijke afscheidsaudiënties voor de ambassadeurs van Guatemala, Litouwen, Duitsland en de Filipijnen.

Koningin Silvia is woensdag in Wenen voor een VN-bijeenkomst over een verbod of lijfstraffen voor kinderen, onder de noemer “Children free from corporal punishment – changing policies and legislation.

Gratis voor jou


Meer Zweden