Blog Justine: Toekomst van een paleis

redactievorsten

2017-05-29 10:30:32

2015-08-03 11:24:54 BAARN - Exterieur van Paleis Soestdijk. ANP LEX VAN LIESHOUT

Het komt vaker voor dat ik aanschuif in een tv-programma om te vertellen over mijn werk of het Koninklijk Huis. Maar onlangs was ik te gast in een wel erg bijzondere tv-studio. Het programma Tijd voor Max bracht hun speciale Koningsdaguitzending vanaf een toepasselijke koninklijke locatie: Paleis Soestdijk. Mijn haar werd gefatsoeneerd in de linnenkamer van koningin Juliana, en via een deur die normaal gesloten is werd ik naar de tuin begeleid. Vertellen over het huidige koningspaar, terwijl je op de plek bent die voor menigeen onlosmakelijk verbonden is met koningin Juliana, prins Bernhard en de defilés. Nu zong Frans Bauer een lied, staande bij de fontein, en spraken onder anderen Jeroen Snel, Paul Rem, Josine Drogendijk en ondergetekende over Koningsdag.

Mocht u gruwelen bij het idee van een paleis als decor, maak dan uw borst maar nat. In juni wordt de beslissing genomen over de herbestemming van het paleis. Eén ding is zeker; zoals het nu is, zal het niet blijven. Drie partijen hebben een bod gedaan en het beste bod wint. De plannen zijn ambitieus en ik zal ze kort voor u op een rij zetten.

In het project Eden Soestdijk staan duurzaamheid en de kwetsbaarheid van de aarde centraal. In het park komt een grote kas waarin het poolklimaat en het tropisch regenwoud wordt nagebootst. Het paleis wordt veranderd in een informatiecentrum en in de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers.

Wie bekend is met het terrein van de Westergasfabriek, is bekend met de denkers achter het plan Made by Holland, dat van het terrein een podium voor de innovatiekracht van Nederland wil maken, met tentoonstellingen in het paleis. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimtes huren.

Het meest enthousiast ben ik op voorhand over het Nationaal Ensemble, dat van het terrein weer een echte Buitenplaats wil maken. De hekken verdwijnen en bezoekers kunnen in het landschap picknicken, wandelen en sporten. Het paleis ondergaat een renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers, en de belangrijke stijlkamers blijven intact. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en muziek.

De renovatie en aanpassingen zijn duur, zo duur dat het Rijk afstand doet van het paleis. Om de kosten voor aankoop op te brengen, voorzien alle plannen in horeca en nieuwbouwwoningen en soms zelfs hotels. Ik denk terug aan dat stukje rust waar ik opgroeide en hoor in gedachten al de klanken van muziek en zie de konijntjes in de tuin weghupsen voor een huppelende kleuter. Misschien wordt het tijd dat ik mijn mooie herinneringen aan toen inruil voor mooie herinneringen die het paleis ook in zijn nieuwe functie zal creëren. De uitzending van Tijd voor Max was voor mij de start van de herprogrammering van mijn beeld van Soestdijk. Ik wens de winnaar alvast heel veel succes en vraag nog één keer nostalgisch: wees lief voor ons nationale geheugen!


Meer Column Justine

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie