Koningin van de etiquette

Justine Marcella

2019-01-17 06:45:29

Toen ik zeven jaar geleden begon als hoofdredacteur van Vorsten had ik vele wensen. Ik wilde het tijdschrift actueler maken (check), dikker (check), een jaarboek maken (check) en met het leukste team van Nederland werken (check). Maar één wens ging maar niet in vervulling. Ik wilde naast de gespecialiseerde deskundigen die inmiddels voor Vorsten werken, zoals Paul Rem, Martijn Akkerman, Josine Droogendijk en Wim Dehandschutter, nog heel graag een andere grote naam aan het colofon toevoegen. Sterker nog, een van mijn eerste telefoontjes op de redactie ging naar Wenen, waar niemand minder dan Reinildis van Ditzhuyzen regelmatig resideert. Zij heeft het erfgoed Hoe hoort het eigenlijk? van Amy Groskamp-ten Have al ruim twintig jaar onder haar hoede en weet dus alles van omgangsregels. Ik denk dat u precies weet over wie ik het heb, want ze is een echte personality en een graag geziene gast in de media.

Een rubriek over etiquette past zo goed in Vorsten! Ik ken Reinildis al langer en mag inmiddels zelfs Reina zeggen. Maar het antwoord was toen nee, ze had het te druk. Ze is namelijk nogal een bezig bijtje. Ze schrijft boeken, geeft lezingen, actualiseert haar Dikke Ditz (het herschreven Hoe hoort het eigenlijk? is hét etiquetteboek van Nederland), treedt op in de media en onderhoudt een waanzinnig netwerk. Maar ik geef niet snel op. Het was nog net geen stalken, maar aanhoudend ben ik gebleven. Nu, na zeven jaar, komt mijn wens in vervulling. Vanaf deze editie schrijft Reinildis voor u over etiquette en de oorsprong ervan.

Reinildis van Ditzhuyzen

Eigenlijk kan de timing niet beter. Juist nu hulpverleners niet meer veilig zijn tijdens hun werk, mensen elkaar diep kwetsen op sociale media, en visites worden verstoord door nadrukkelijk aanwezige mobieltjes, is een beetje tegenwicht welkom. Ik ontmoet gelukkig met regelmaat lezers van Vorsten. U weet mij te vinden op internet en u schrijft nog mooie brieven. Het valt mij keer op keer op dat u hoffelijk bent, te allen tijden. Onbeschofte lezers heb ik in deze zeven jaar nog niet ontmoet. En ook de medewerkers van Vorsten hechten belang aan prettige omgangsvormen. Ik ben keer op keer gecharmeerd door de handkus van Paul Rem, een gebruik dat helaas ondergesneeuwd is door de drie zoenen die sneller gegeven worden.

Dus wanneer Reinildis onze omgangsvormen naar een nog hoger plan weet te tillen, kunnen wij vervolgens onze goede manieren doorgeven aan onze (klein)kinderen en omgeving. Want net als Reinildis geloof ik dat etiquette met de paplepel ingegoten moet worden. Ik wist al jong dat ik de buurvrouw niet hetzelfde behoorde te begroeten als mijn schoolvriendinnetjes en inmiddels weet ik best een en ander van het koninklijk protocol. Maar er blijft nog genoeg over waar u en ik wat over kunnen bijleren of aanscherpen. Bovendien is het leuk om te weten waarom bijvoorbeeld kroonprinses Mary diep door haar knieën gaat wanneer ze koningin Máxima ziet terwijl ze van dezelfde generatie zijn en elkaar zo goed kennen. Of waarom er soms een stoelendans lijkt te ontstaan omdat de zetel naast de koning niet leeg behoort te zijn. Reinildis combineert haar drie specialismes etiquette, vorstenhuizen en historie in een nieuwe column. Ik ben al jarenlang fan van de koningin van de etiquette en ik nodig u graag uit vanaf bladzijde 36 nader kennis met haar te maken.

> De nieuwe Vorsten is nu verkrijgbaar


Meer Column Justine