Republikeinen gaan ‘individueel actievoeren’

Vorsten

24-04-2015 12:24:00

DORDRECHT – Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) lift mee op de vernieuwing van Koningsdag. ‘Actievoeren nieuwe stijl’ houdt in dat enkele leden van het genootschap tijdens Koningsdag maandag individueel met een actiebord de straat opgaan, maar wel vergezeld van een maatje en iemand die gaat filmen.

Dat liet het bestuur vrijdag weten tijdens een persconferentie in Dordrecht. Het genootschap wil voorkomen dat er leden worden opgepakt, zoals dat gebeurde tijdens de troonswisseling op 30 april 2013 in Amsterdam. Toen werden twee leden van het NRG korte tijd aangehouden. Na excuses van de politie werden ze vrijgelaten.

De ‘republikeinen’ voelt zich gesterkt in hun opvatting door een rapport van de ombudsman. Daarin wordt gesteld dat één persoon best actie mag voeren, omdat dat vrijheid van meningsuiting is. Zodra twee personen actievoeren, is er een vergunning nodig.

In totaal gaan er acht groepjes van drie mensen langs het gebied lopen waar het koningspaar ook langskomt. Er zal maar één persoon een actiebord dragen en zodra er te veel sympathisanten omheen gaan staan, wordt het bord afgedekt. Na afloop van de actie legt het NRG een krans bij het standbeeld van gebroeders De Witt die in 1672 werden vermoord.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.