Belgisch koningspaar maakt zich op voor reis naar Afrika

Vorsten

21/03/2023 7:11 pm

Koning Filip en koningin Mathilde maken zich op voor het eerste Belgische staatsbezoek aan Afrika in 44 jaar. Het koningspaar vertrekt woensdagochtend naar Zuid-Afrika, waar ze tot maandag blijven.

Het gaat om het eerste Belgische staatsbezoek ooit aan Zuid-Afrika, en het eerste naar een Afrikaans land sinds 1979, toen koning Boudewijn naar Ivoorkust en Kameroen trok. Filip reisde zelf wel al meerdere keren af naar Zuid-Afrika. Zo was hij als kroonprins onder meer in 1994 aanwezig bij de eedaflegging van Nelson Mandela als eerst zwarte president van Zuid-Afrika, leidde hij in 2006 samen met Mathilde een handelsmissie in het land en woonde hij – intussen als koning – in 2013 de begrafenis van Mandela bij.

Tijdens het staatsbezoek doen Filip en Mathilde drie steden aan: Pretoria, Johannesburg en Kaapstad. Doel van de reis is om de banden tussen België en Zuid-Afrika aan te halen. Het officiële programma van het staatsbezoek gaat donderdag van start met onder meer een ontvangst van het Belgische vorstenpaar door de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en een staatsbanket in Pretoria.

Gratis voor jou


Meer België