Filip en Gabriël zien bliksem lancering van ruimtesonde beletten

Vorsten

13/04/2023 3:11 pm

De geplande lancering van een Europese ruimtesonde donderdag is niet doorgegaan. Bijna 10 minuten voordat de draagraket zou opstijgen, stopte het aftellen. Het risico op bliksem bij de lanceerbasis in Frans-Guyana is te groot, besliste de vluchtleiding van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Belgische koning Filip en zijn zoon prins Gabriël zouden de lancering bijwonen.

Bovenin de raket zit de Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), die naar de planeet Jupiter moet vliegen. Rond Jupiter draaien ongeveer honderd manen. Drie daarvan (Ganymedes, Callisto en Europa) hebben een oppervlak van een dikke korst ijs, met eronder mogelijk vloeibaar water. Als dat inderdaad zo is, zou daar misschien leven mogelijk kunnen zijn, of was daar vroeger wellicht leven mogelijk.

Om bij Jupiter te komen, maakt de sonde een lange reis door het zonnestelsel. Hij draait daarbij in steeds grotere banen rond de zon, en gebruikt de zwaartekracht om genoeg snelheid te maken voor de oversteek. In 2024, 2026 en 2029 vliegt hij langs de aarde en in 2025 langs Venus. In 2031 komt hij bij Jupiter voor het begin van het onderzoek, en in 2034 vliegt hij door naar de maan Ganymedes. Daar zal de missie ook eindigen. Als alle brandstof aan boord op is, moet de sonde daar in 2035 inslaan. Het is de eerste keer dat een satelliet rond een andere maan dan onze eigen maan gaat draaien.

De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is vrijdag om 14.14 uur Nederlandse tijd. Filip en Gabriël waren dinsdag al naar Frans-Guyana afgereisd voor de lancering. Persbureau Belga meldde toen dat koning Filip eventueel een dag langer in Frans-Guyana zou blijven, mocht de lancering worden uitgesteld. Of Gabriël er dan ook nog bij is, werd niet gezegd. Het is de eerste keer dat de 19-jarige Gabriël samen met zijn vader een officiële buitenlandse reis maakt.

Gratis voor jou


Meer België