Filip kiest opmerkelijke nieuwe adviseur

Vorsten

03/09/2015 10:22 am

BRUSSEL – Koning Filip heeft de gerenommeerde historicus Vincent Viane aangetrokken als adviseur. Viane doceerde aan de faculteit geschiedenis van de universiteit van Oxford en was medewerker van het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC).

De aanstelling is opmerkelijk zo stelt Het Nieuwsblad donderdag omdat Vincent Viane, die geschiedenis en internationale betrekkingen studeerde aan de KU Leuven, Yale en Sorbonne, met zijn boek Congo in België naam heeft gemaakt als onderzoeker naar de wreedheden en misdaden die in naam van de Belgische koning Leopold II werden begaan in Congo. Dat was destijds privébezit van de koning.

Het paleis heeft kennelijk geen moeite met het binnenhalen van iemand die kritisch is over het verleden van de koninklijke familie. “Als historicus weet hij heel goed welke wreedheden in Congo zijn gebeurd. Hij miskent die ook niet. Maar zijn analyse van de rol van Leopold II is erg doordacht en genuanceerd”, aldus David Van Reybrouck, de bekroonde auteur van Congo, een geschiedenis.

Viane volgt aan het hof Hubert Roisin op. De voormalige rechterhand van koningin Paola is benoemd tot consul-generaal in Montréal. Het Belgische hof heeft voor verschillende deelgebieden, zoals economische zaken en diplomatie, aparte adviseurs die de koning bijstaan.

Gratis voor jou


Meer België