Kijkje in het leven van Filip en Mathilde

Vorsten

03/12/2014 12:54 pm

BRUSSEL – Koning Filip en koningin Mathilde komen woensdagavond uitgebreid aan bod op de Belgische televisie. Aanleiding is de 500e dag van het koningschap van Filip, die op 21 juli 2013 de scepter van zijn vader koning Albert II overnam.

Filip en Mathilde vieren donderdag ook hun kristallen bruiloft (15 jaar getrouwd). Het afgelopen jaar hebben maar liefst vier televisiezenders een kijkje achter de schermen gekregen om leven en werk van het koninklijke gezin in beeld te brengen. Filip wilde niemand op de tenen trappen en besloot daarom de paleisdeuren te openen voor twee Franstalige en twee Nederlandstalige zenders, één publiek en één commercieel aan beide kanten van de taalgrens.

VRT-programmamaakster Pascale Mertens vertelde op de website van de omroep over de spannende tijd van de opnamen. “Niet alles mocht. In het begin mocht er zelfs weinig. Semipublieke activiteiten, amper vijf minuten. Dan mocht er meer en uiteindelijk waren we bij gesprekken met z’n inner circle, waar we konden horen hoe de koning denkt en werkt.” Ontspannen was het niet. “Altijd wel bleven z’n woordvoerders als waakhonden in de buurt, om als het moest de camera’s te stoppen. De camera werd nooit vergeten. Hij bleef lang de vijand van de koning”, vervolgde ze haar relaas. “Vragen voor de camera hebben we niet mogen stellen. Dat bleef een brug te ver voor het paleis, gezien alles wat de koning zegt politiek gedekt moet zijn door de regering. Maar hij heeft iets laten filmen dat geen enkel staatshoofd in ons land al heeft toegelaten. Een stukje van hoe hij werkt en denkt en leeft.”

De zenders serveren het verkregen materiaal elk op eigen wijze uit, te beginnen met de Waalse RTBF die woensdagavond met een extra uitzending komt van het programma C’est du Belge (18.25 uur). De VRT volgt later op de avond met het een extra aflevering van Koppen (20.40 uur) onder de noemer ‘Ik, Filip’.

Gratis voor jou


Meer België