Koning Albert hoopt nog lang Koningsdag te vieren

ANP

15/11/2019 12:17 pm

Koning Albert, koningin Paola en prins Lorenz van België woonden vrijdag ter gelegenheid van de viering van Koningsdag het Te Deum bij in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Het thema is dit jaar ‘De kroonprinsen van België’.

Na afloop van de viering daalden koning Albert (85) en koningin Paola niet meer alle trappen af van de kathedraal, omdat de vader van Filip daarvoor te slecht ter been is. Wel namen ze de tijd om toeschouwers bovenaan bij de ingang van de kathedraal te begroeten. Koningin Paola dankte meermaals de mensen die de kou getrotseerd hadden om te komen. Vele fans van het koningshuis vroegen naar de gezondheidstoestand van Albert en Paola. “Dat gaat,” stelde koning Albert hen gerust, “ik hoop dat we nog lang zo kunnen blijven”.

Aan afwezigen geen gebrek tijdens de plechtigheid. Koning Filip en koningin Mathilde zijn er nooit. Het is de traditie dat het staatshoofd nooit naar het feest komt waar hij zelf wordt gevierd. Maar zijn broer prins Laurent en zijn zus prinses Astrid waren er ook niet. De prinses vertrekt zaterdag op economische missie naar China. Enkel Astrids echtgenoot, prins Lorenz, vergezelde koning Albert en koningin Paola.

Kardinaal Jozef De Kesel sprak over “het schandaal van de armoede” en noemde dat “een enorme uitdaging voor politici en burgers”. Hij constateert “groeiende armoede zelfs in landen die tot nu toe tot de rijkste behoorden”, ook in België.

Gratis voor jou


Meer België