Remco Campert krijgt prijs van Filip

Vorsten

08-02-2015 15:49:00

ROTTERDAM – Schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) krijgt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor een auteur die een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Dat werd zondag bekendgemaakt in Rotterdam.

Koning Filip van België reikt de onderscheiding in oktober uit op het Koninklijk Paleis van Brussel. De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 40.000 euro. De jury roemt de schrijver omdat hij ‘lichtheid in de Nederlandstalige literatuur’ brengt. “Campert is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven, maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.”

Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

Meer België