Koning Filip verliest zijn imagobouwer Rafike Yilmaz

Vorsten

05-12-2020 14:08:42

De Belgische koning Filip moet afscheid nemen van zijn ‘ogen en oren’ in Vlaanderen, de Nederlandstalige woordvoerder en communicatieadviseur Rafike Yilmaz (39). Zij stapt op 1 januari van het paleis over naar het postbedrijf Bpost, meldt Het Nieuwsblad zaterdag.

Yilmaz krijgt binnen en buiten het hof veel lof toegezwaaid. Ze maakte sinds de troonswisseling in 2013 deel uit van het team dat de koning een moderne en eigentijdse uitstraling moest geven. Met succes, aldus Het Nieuwsblad. “Ze leerde hem Tomorrowland kennen, deed hem houten planken doormidden slaan en bracht hem in contact met komiek Philippe Geubels”, noemt de krant een aantal opmerkelijke wapenfeiten.

De verdienste van Yilmaz, vorig jaar uitgeroepen tot beste woordvoerder ‘achter de schermen’, is dat zij een eeuwenoud, vastgeroest instituut met weinig openheid heeft geholpen de 21e eeuw binnen te treden. Als prins en troonopvolger had Filip een gespannen relatie met de media en bij zijn troonsbestijging liet hij binnenskamers weten ‘zijn verhaal’ beter te willen overbrengen.

Hij professionaliseerde, moderniseerde en verjongde daarop zijn persdienst, die anders dan in Nederland door het paleis zelf wordt beheerd en niet een onderdeel is van het ministerie van de minister-president. De Belgische monarchie ging op Facebook, Twitter en Instagram en het koningspaar werd opener.

“Dat de beeldvorming over koning Filip zachtjesaan is verbeterd, is mede op het conto van Yilmaz te schrijven. Niet lukraak ideeën bedenken, of op zoek naar gemakkelijk succes. Wel activiteiten en bezoeken vinden die op een originele maar niet geforceerde manier onthullen wie de vorst eigenlijk is”, concludeert Het Nieuwsblad. Een opvolger is nog niet bekend.

Meer België