Laurent herdenkt Waterloo in Brussel

Vorsten

05/06/2015 11:56 am

BRUSSEL – Prins Laurent van België is vrijdag 19 juni getuige van een ceremonie in het kader van van de Slag bij Waterloo. Het Belgische hof maakte vrijdag bekend dat Laurent aanwezig is bij de voorstelling New Waterloo Dispatch in het Jubelpark in Brussel.

Op 18 juni 1815 versloeg generaal Wellington het leger van Napoleon in Waterloo. Dat nieuws zo snel mogelijk in Londen krijgen, bleek een hele opdracht. Wellington schreef een bekendmaking, beter gekend als ‘the Waterloo Dispatch’. Majoor Henry Percy werd aangewezen om deze naar Londen te brengen. Hij reed via Gent en Brugge naar Oostende, waar hij aan boord ging van een Brits marineschip. Halverwege het Kanaal viel de wind echter weg. Percy en zijn begeleiders roeiden de rest van de route in een kleine roeiboot. In Broadstairs vond de majoor een postkoets waarmee hij op 21 juni in Londen arriveerde.

Dit jaar wordt deze weg opnieuw afgelegd met een postkoets. Behalve in Brussel zijn er in Gent, Brugge en Oostende plechtigheden om de Slag bij Waterloo te herdenken. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan op donderdag 18 juni aan de voet van de Leeuw van Waterloo. Zij zien daar hoe meer dan 5000 figuranten met driehonderd paarden en honderd kanonnen de slag nabootsen.

Gratis voor jou


Meer België