Mathilde hoort eerste pianisten spelen

Vorsten

02/05/2016 8:00 pm

Koningin Mathilde is maandagmiddag meteen komen luisteren bij de eerste ronde van de prestigieuze Koningin Elisabeth Muziekwedstrijd. Die is dit jaar voor pianisten. Het concours telt volgens de organisatie 76 deelnemers, uit 23 verschillende landen: 23 vrouwen en 53 mannen.

Door loting is bepaald in welke volgorde de pianisten tot en met zaterdag hun vaardigheden moeten tonen met het spelen van een prelude en fuga uit Das Wohltemperierte Klavier van Bach, de eerste beweging van een sonate van Haydn, Mozart, Beethoven of Schubert en een of meerdere door de deelnemer zelf gekozen etudes. Na de eerste schifting blijven er 24 halve finalisten over.

Mathilde, die eind 2013 de rol van beschermvrouw over nam van koningin Fabiola, kwam in studio 4 van het omroepgebouw Flagey al meteen naar de eerste kandidaten luisteren en ook de komende tijd zal ze zich nog regelmatig laten zien bij de wedstrijd waaraan twee landgenoten deelnemen, Florian Noack en Yannick Van de Velde.

De kans dat een Koreaan de prijs wint, is groot. Er doen maar liefst 22 Koreanen mee, naast 8 Amerikanen, 7 Japanners, 6 Chinezen en 6 Russen.

Gratis voor jou


Meer België